Slutrapport: Smarta Bygder – digitalisering i Örnsköldsviks landsbygder

Bron Innovation har under drygt ett års tid jobbat tillsammans med Örnsköldsviks kommun i projektet Digibygd Örnsköldsvik. Målet har varit att gemensamt utforska behoven och utmaningarna som mikro- och småföretag i landsbygderna står inför när det gäller digitalisering.

Smarta Bygder – en digital framtid för landsbygden
Digibygd Örnsköldsvik, som finansierats av EU:s landsbygdsprogram, har skapat en mångfasetterad bild av hur digital teknik kan förvandla och stärka samhällen som ligger utanför städer och tätorter. Projektet är nu avslutat och insikterna från behovskartläggningen och lärdomarna sammanfattas i en slutrapport.

– I rapporten bjuds du som läsare in att utforska initiativ och insikter för att upptäcka den digitala framtid som väntar Örnsköldsviks landsbygder. Vi vill ge en inblick i hur samarbete, innovation och digital teknik kan forma landsbygdens framtid och inspirera andra till att bidra och delta i resan mot smarta och hållbara bygder, berättar Maria Lundkvist, projektledare på Örnsköldsviks kommun.

Behov och bakgrund
Genom en ingående behovskartläggning och intervjuer med 30 mikroföretag på Örnsköldsviks landsbygder identifierades fyra tydliga branschkategorier:

·      Handel och hälsa

·      Turism, restaurang och kreativa näringar

·      Jordbruk och Odling

·      Skogsentreprenörer

Ladda gärna ned rapporten.

– Under intervjuerna frågade vi efter företagens behov och vilka eventuella skav de brottas med. Vi undersökte även digital mognadsgrad och varje möte avslutades med frågan om hur företagarna upplever förutsättningarna att verka på landsbygd. Resultatet visar på tydliga skillnader i digitaliseringsgrad och detta kan vi koppla till både kunskapsnivå och intresse, förklarar Sara Rudälv, projektledare på Bron Innovation.

Rapporten lyfter också andra spännande projekt och initiativ, såsom digitala delningsplattformar för arbetskraft, pilotprojekt i samarbete med lokala lantbrukare för att utforska sensorlösningar, och digitaliserings- och demokratiprojekt som sätter unga i fokus.

Smarta Grundsunda – En framtidsspaning
Smarta Grundsunda är ett konkret fall som presenteras som en möjlig modell för hur digitalisering kan bidra till att forma en hållbar framtid för Örnsköldsviks landsbygd. Projektet är ett försök att koppla Smart Villages-principer till det pågående initiativet Grundsunda 2030 och skapa långsiktiga förbättringar med hjälp av teknik och innovation.

Digibygd Västernorrland – ett nytt fördjupande samarbetsprojket
I vår tid, där klimatutmaningar är omfattande, är det avgörande att söka hållbara lösningar. En livskraftig landsbygd och välmående företag spelar en nyckelroll för sysselsättning och en klimatsmart livsstil och digitalisering ses som en viktig väg för att stärka landsbygdsföretag.

Behovskartläggningen visade att bristen på kunskap kan vara ett hinder för att identifiera behov och komma vidare i diskussionerna om möjligheter till utveckling. Företagen efterfrågar mer specifik kunskap och en samordning och delning av kunskap med andra aktörer.

Sara Rudälv, projektledare på Bron Innovation.

– Med dessa insikter i bagaget känns det därför så viktigt och spännande att vi nu får möjligheten att ta detta arbete vidare in i vårt nya projekt, Digibygd Västernorrland, som är en fortsättning och fördjupning av Digibygd Örnsköldsvik. Vi kommer fortsätta att utforska olika sätt att använda digitalisering för att utveckla och stärka landsbygden och samarbeta med aktiva företagsfrämjande aktörer för att gemensamt mobilisera kring dessa frågor, avslutar Sara Rudälv.


OM DIGIBYGD VÄSTERNORRLAND

Projektet består av två delar där den första innefattar en behovskartläggning med särskilt fokus på mikro- och småföretag verksamma inom jord- och skogsbruk. Detta är en fortsättning och fördjupning av den behovskartläggning som gjordes inom projektet  Digibygd Örnsköldsvik under våren 2023.


Den andra delen handlar om att stärka företagsfrämjande aktörers kompetens att stödja små landsbygdsföretag i att tillgodogöra sig digitaliseringens möjligheter.  Vi kommer att bjuda in aktörer från det företagsfrämjande systemet i Västernorrland till workshops och seminarier där vi delar kunskap och inspiration både från tidigare projekt och den fördjupade behovskartläggningen. Utifrån denna kunskapsbas arbetar vi fram en gemensam strategi för hur vi kan stödja små landsbygdsföretag i att tillgodogöra sig digitaliseringens möjligheter. Arbetet kommer att vara av både strategisk och operativ karaktär.

Föregående
Föregående

Fullsatt när datadriven utveckling diskuterades i Örnsköldsvik

Nästa
Nästa

Summering av framgångsrikt projekt