Avancerad digital acceleration
i samverkan (ADAS)

Projektet Avancerad digital acceleration i samverkan (ADAS) fokuserar på att använda avancerad digitalisering för att stärka små och medelstora företags konkurrenskraft genom hållbar utveckling av affärer, tjänster, produkter och verksamhet. Målet är också att främja samarbetet mellan offentlig och privat sektor inom digitala områden samt att utveckla och behålla expertis inom avancerad digital forskning och utveckling i Västernorrland.

Bakgrund

De pågående globala samhällsförändringarna kräver ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet. Digitaliseringen är en central kraft i denna förändring, och avancerade digitala tekniker som AI, IoT och superdatorer (HPC) accelererar denna utveckling. Västernorrland står inför en utmaning med en lägre digitaliseringsgrad och en begränsad digital kompetens, särskilt bland små och medelstora företag (SMF).

Syfte

Syftet med projektet är att hjälpa företag och organisationer att förbättra sina affärs- och verksamhetsmetoder genom att öka användningen av avancerad digitalisering. Genom att uppnå detta kan regionens små och medelstora företag bli mer konkurrenskraftiga och både företagen och den offentliga sektorn kan bättre hantera förändringar och dra nytta av digitaliseringens möjligheter.

Genom ett utvecklingsprogram för näringslivet och skapandet av en samverkansarena för GovTech strävar vi efter att skapa en grund för utveckling genom avancerad digitalisering. Vi fokuserar också på att stödja offentlig sektors digitala transformation och öka samarbetet mellan näringslivet och akademin.

Mål

Projektets övergripande mål är att utveckla metoder för hållbar affärs- och verksamhetsutveckling genom avancerad digitalisering. Vi strävar efter att öka SMF:s digitala mognad och därigenom deras långsiktiga konkurrenskraft. Genom att skapa förutsättningar för samverkan och etablera testbäddar för avancerad digital teknologi vill vi också öka regionens internationalisering och handelsbas.

Målgrupper och behov

Primärt fokuserar vi på SMF och offentlig sektor, särskilt inom GovTech. Vi identifierar behoven av ökad digital kompetens, tillgång till kapital och möjligheter till samarbete och testning.

Projektägare: Bron Innovation 
Projektpartners: Mittuniversitetet
Finansiärer: Tillväxtverket (ERUF), Region Västernorrland, Mittuniversitetet, Sundsvalls kommun, Härnösands kommun och Örnsköldsviks kommun.​
Projektperiod: 2024-01-01 – 2027-04-30


Kontaktperson på Bron:

Mikael Englund
Projektledare
mikael.englund@broninnovation.se