Game on för spelutveckling i Västernorrland

Föreläsare Robin Flodin.

Den 18 september bjöd Bron Innovation in till en eftermiddagskonferens med fokus på dataspelsutveckling. Med 40 personer på plats och ytterligare 70 deltagare online bekräftades det vi känt under en längre tid. Intresset är riktigt stort!

Under våren har Bron genomfört en förstudie tillsammans med flera av de redan aktiva dataspelsföretagen, Kramfors kommun och Region Västernorrland. Syftet var att ge svar på frågan vilka förutsättningar som finns för att branschen ska växa och utvecklas i vår region, och målet var att skapa grunden för en större satsning.

Under förstudien har två fördjupade analyser gjorts, en med fokus på tillväxt och en med fokus på kompetens. Dessa presenterades under eftermiddagen och visade att det finns goda förutsättningar både för fler företag, fler jobb och fler affärer. Det görs dock inte av sig själv.

Slutsatser från förstudien är att samverkan behöver stärkas, ”det regionala erbjudandet” förtydligas och kompetensen inom affärsutveckling öka. Likaså är tillgången på kompetens är en nyckelfråga. Ett exempel var hur länets dataspelsföretag svarat på sina framtidsplaner. Det visade att man hoppas kunna skapa 100 nya jobb under de kommande åren, men det kräver att det finns tillgång till rätt kompetens. Därför är utbildning viktigt, från gymnasiet och upp till universitetsnivå, där yrkeshögskolor och folkhögskolor är viktiga inslag.

Innan eftermiddagen var slut presenterades visionen för nästa steg; ett tvåårigt EU-projekt inriktat mot affärsutveckling, ökad kompetens, nya utbildningar i Västernorrland och utökad samverkan i olika dimensioner. Visionen har skrivits om till en projektansökan som redan har skickats in, och i december får vi beslut om det projektet blir av. Men oavsett projekt eller inte, det nätverk som nu skapats bland personer som vill jobba med dataspelsutveckling att jobba på. Känslan är att det verkligen är Game on!

Klicka här för att se nyhetsinslaget “Spelindustrin ska växa i länet” från SVT Västernorrland.

Läs mer om förstudie spelutveckling i Västernorrland

Föregående
Föregående

Kunskapsbank ska effektivisera Ångeföretaget Recond Concept verksamhet

Nästa
Nästa

Projektet DAFYZ möjliggör hållbar företagsutveckling på glesbygden