Från 5 till 24 spelföretag – en framgångssaga i Västernorrland

I oktober avslutades projektet Game On Mid Sweden, den stora regionala satsningen på att etablera ett spelkluster i Västernorrland. Projektet är en framgångssaga om tillväxt, innovativa startups och spelindustrins framtida potential och betydelse för regionen.

– Resultaten talar för sig själv, säger Lars Persson Skandevall, VD för Bron Innovation.

De siffror Lars tänker på är att antalet spelföretag har vuxit från 5 till 24 och från att enbart finnas i en kommun finnas i 5 olika kommuner. Allt enligt Databranschens rapport ”Spelutvecklarindex”.

– Det har alltid funnits flera bra spelföretag i Västernorrland. Genom projektet har de kunnat få ännu mer kraft tillsammans och det har givit resultat. I dag är spelbranschen i Västernorrland starkare och mer uppmärksammad än vad jag tror den varit någonsin förut, säger Lars Persson Skandevall.

 

Giselle Abbas, projektledare för Game On Mid Sweden

Giselle Abbas har varit projektledare för Game On Mid Sweden. Hon har arbetat nära företagen.

– Det stora har varit att möta företagen och se deras drivkraft och vilja att utvecklas. Genom projektet har vi kunnat ge dem olika former av stöd för att de ska ta sitt nästa steg, säger Giselle Abbas.

 

Europeisk spelaccelerator

– Stegen har varit många. Fem företag har fått investeringar och antalet anställda har ökat med 18 medarbetare. Dessutom är ett av spelföretagen antagen till Sveriges bästa spelinkubator och ett annat deltar i en europeisk spelaccelerator, fortsätter Giselle.

Sundsvallsbaserade Atomic Elbow är ett av företagen som varit med i projektet.

Atomic Elbow.

– Vår utveckling de senaste åren haft ett fantastiskt stöd av projektet. Vi har fått viktiga råd inför lansering av vårt nya spel och även stöd för att hitta investerare. De senaste åren har vi gått från att satsa våra egna pengar till att faktiskt tjäna pengar. Nu deltar vi i European Game Accelerator, och det känns väldigt spännande inför framtiden, berättar Per Berggren, VD på Atomic Elbow.

Spelby i Nordingrå

Parallellt med Game On Mid Sweden har en satsning på spelutveckling också gjorts i Kramfors. I Nordingrå har en spelby byggts som attraherar företag till Höga Kusten.

– Det är en spännande satsning som görs i Kramfors, och det bidrar ytterligare till att stärka dataspelsbranschen, säger Giselle Abbas.

Ryktet sprider sig – nya etableringar

När projektet nu avslutas är spelbranschen etablerad i Västernorrland. Dessutom har ryktet om allt som händer spridit sig, och allt fler tittar åt vårt håll. I början av november blev det till exempel klart att den Uppsalabaserade studion Machine Games öppnar kontor i Sundsvall för att hitta nya talanger.

– Jag är enormt stolt över resultaten, men framför allt imponerad över alla driftiga spelutvecklare och företag som vi fått möta i projektet, avslutar Lars Persson Skandevall.


Projektet Game On Mid Sweden har genomförts med stöd av Sundsvalls och Kramfors kommun samt med finansiering från Region Västernorrland och Europeiska regionala utvecklingsfonden. När projektet avslutas kommer klustret att förvaltas vidare hos Bizmaker.

Föregående
Föregående

Är du Brons nästa projektledare?

Nästa
Nästa

Matematikvågen – ett nytt digitalt och pedagogiskt verktyg för matematikinlärning