Norrlands första 5G-nät invigt

 
5g_invigning2.jpg

Den 28 maj invigde Telia och Mittuniversitetet Norrlands första 5G-nät. I nätet kommer företag, entreprenörer samt forskare och studenter vid universitetet att ha en testmiljö för att utveckla framtidens trådlösa kommunikation, framför allt inom industrin.

I en intervju med Mittuniversitetet berättade Telia om varför satsningen görs.

– Vi ser fram emot att utforska industriella tillämpningar av 5G, AI, och IoT i första hand inom processindustrin tillsammans med Mittuniversitetet.  Just den här typen av samarbete, där akademi och näringsliv jobbar tätt tillsammans, tror vi är väldigt viktigt för att driva innovation såväl regionalt som nationellt, säger Mats Lundbäck, Chief Technology Officer, Telia Sverige.

För Mittuniversietet skapar den nya testmiljön intressanta möjligheter.

– Det ger oss möjlighet att ytterligare stärka vår position inom forskning av AI och Internet of Things för ett smartare samhälle och industri. säger Mattias O’Nils, ledare för forskningscentret Sensible Things that Communicate och även ordförande i Bron Innovation AB.

Det är nu som den snabba utvecklingen inom 5G börjar ta fart. Att vår region tidigt har en miljö som möjliggör test, utveckling och innovation är en stor fördel för våra företag och entreprenörer.