Viktiga historiska kvinnor inom IT – vilka känner du till?

 
lemar.jpg

Bild: Hedy Lamarr, The Times

 

Visste du till exempel att:

… Människan kunde landa på månen tack vare den kod som skrevs av Margaret Hamilton och hennes arbetslag? 
Hamilton och hennes medarbetare arbetade vid NASA med att ta fram mjukvaran för att navigera till – och landa på – månen. Hon blev även chef för avdelningen och ansvarig för kodningen av mjukvara till Apollo och Skylab.

 

…Den första svenska räknemaskinen programmerades av Elsa-Karin Boestad-Nilsson?
På senare tid blev hon även chef för Instutionen för matematik och databehandling på försvarets forskningsanstalt. Nästan uteslutande kvinnor var de som anställdes till beräkningssektionen och de utgjorde pionjärerna inom svensk programmeringskonst.

 

… Vi hade inte haft något wi-fi om det inte vore för Hedy Lamarr?
Hennes uppfinning la grunden till dagens trådlösa kommunikation såsom GPS, wi-fi och Bluetooth. Hedy var den första kvinnan som fick ta emot BULBIE ™ Gnass Spirit of Achievement Award, ett prestigefyllt pris, vilket kan jämföras med “Oscar” för uppfinnare.

 

… Första svenska IT-ministern, Anna-Karin Hatt, tillsattes år 2010?
Området för IT-ministeruppdraget föll tidigare under infrastruktur, men bröts ut och fick en egen ministerpost. Högt på agendan stod digitalisering av skola, IT i vården och att få fler tjejer intresserade av teknik. I slutet på 2010 utsågs hon till Sveriges mäktigaste IT-kvinna av Computer Sweden. Senare under 2011 blev hon Sveriges 23:e mäktigaste person (av tidskriften Fokus).

Läs mer om historiska ögonblick >

 
Bron Innovation