Pressure – IoT för minska skador från trycksår

Trycksår skapar lidande och höga kostnader inom den kommunala och regionala vården. Socialstyrelsen beräknar att trycksår ger upphov till en förlängd vårdtid på cirka 50 000 dagar per år i Sverige. I projektet Pressure – IoT för minska skador från trycksår är målet att utveckla en billig och rubust IoT baserad prototyplösning med syfte att reducera lidandet och kostnader som uppstår av trycksår.

Projektets mål är att hitta en IoT lösning för att förebygga liggsår hos patienter som tillbringar långa perioder i sängen, till exempel på sjukhus eller i hemmet. Genom att integrera IoT-sensorer i madrassen kan sjukvårdspersonal övervaka och analysera datan som kommer från sensorerna och på så sätt upptäcka och vidta åtgärder i tid för att förhindra komplikationer. 

Enligt Socialstyrelsens beräkningar ger trycksår upphov till en förlängd vårdtid på cirka 50 000 dagar per år i Sverige, detta är något som skapar ett stort lidande men också bidrar till höga kostnader inom vårdsektorn.

Sensorn i projektet bygger vidare på en teknik framtagen vid Mittuniversitetet i ett tidigare projekt där man tagit fram en billig och robust trycksensor som har testats under ett säte. Tanken är nu att kunna implementera den lösningen i en hel madrass, med de nya utmaningar det kommer att innebära samt att tillföra en AI-modell för att tolka den information som kommer från sensorn.

Inom projektet kommer en del att handla om systemutveckling samt test och vidareutveckling av själva sensorn och hur den kan implementeras i sjukvårdsmadrasser. En annan del av projektet kommer fokusera på hur tekniken ska implementeras i de kommunala verksamheterna, vilken information behövs och på vilket sätt ska verksamhet och personal ta till sig informationen. 

Projektet har blivit beviljat medel i Vinnovas utlysning IoT för innovativ samhällsnytta som ett av de totalt 7 projekt som blev beviljade, bidraget från Vinnova är 2 miljoner kronor.

 

Projektdeltagare

Projektgruppen består av:
I projektet ingår Bron Innovation tillsammans med Mittuniversitetet, Sundsvalls kommun, Örnsköldsviks kommun, Järven Health Care, RISE samt Pro&Pro


Projektledare

Jennie Roos
073-845 54 95
jennie.roos@broninnovation.se