Klimatsmart källsortering för företag

Tillsammans med Brons Digitala Innovationshub har Caicla genomfört en innovationssprint där man tagit fram en prototyp av smarta återvinningskärl som är uppbyggda med våg och IoT-sensorer. Genom att väga allt material kan man effektivisera ruttplanering och organisera klimatsmarta tömningar.

– Vår vision är att hjälpa hushåll och företag att göra skillnad för miljön, berättar Pontus Persson, VD på Caicla.

Caicla AB grundades av Isak Björnström och Pontus Persson med syfte att värna om miljön genom att göra det smidigare för privatpersoner att källsortera. Genom marknadsundersökningar har man sett att det även finns en stor vilja hos företag att återvinna och det blir allt viktigare för bolag att ha en grön profil.

– I undersökningarna pekar man ofta på att det saknas tid eller förutsättningar att ta hand om sitt avfall på rätt sätt. Ett av det största problemen är att man använder samma sorts återvinningssystem som man har i hemmet. Kärlen är för små, de töms för sällan och ansvaret hamnar på någon intern medarbetare. Detta leder ofta till överfulla behållare som i sin tur resulterar i att stor del av avfallet hamnar osorterat i ”brännbart”. Det här vill vi hitta en effektiv och klimatsmart lösning på, förklarar Pontus då han beskriver bakgrunden till att de kontaktade Bron Innovation.

Under denna innovationssprint har Caicla tillsammans med A bit ago AB och Bron Innovation utvecklat en prototyp av smarta kärl för källsortering och fått testa både mjukvara och hårdvara ute hos testkunder. Caicla-kärlen som använts är uppbyggda med våg och IoT-sensorer som automatiskt väger in materialet i varje kärl. Vikten av det insamlade materialet visas i realtid på en skärm som sitter ovanför kärlen. När kärlen är på väg att bli fulla skickas data till Caicla och man kan på så sätt organisera klimatsmarta tömningar genom effektiv ruttplanering.

– På skärmen vid kärlen presenteras även den ackumulerade insamlingen så man även kan följa ”hur duktig man varit”. Att gamifiera är ett lätt och roligt sätt att uppmuntra till att fortsätta att återvinna och på så sätt bidra till en bättre miljö, förklarar Pontus.

 Kunden kan sedan få en miljörapport varje vecka/månad/kvartal där den samlade återvinningen finns rapporterad. Dessa rapporter kan läggas som ett komplement till kundens hållbarhetsrapportering.

Genomförande och resultat

Sprinten delades upp i två delar. Under den första delen slutfördes design och utveckling av hårdvaran till prototypen för smarta kärlet och den andra delen bestod av att utveckla en backoffice-applikation.

– ­Vi fick omvärdera våra mål lite under sprintens gång. På grund av komponentbrist fick vi problem med hårdvara och mjukvara i vår prototyp av det smarta kärlet. Men det har varit otroligt värdefullt att få testa prototypen i skarpt läge hos testkunden Easit. Vi har byggt upp en bred kunskap och fått nya insikter om vad vi behöver utveckla vidare. Nästa steg blir att ta fram en ny design av vågen i kärlet och vi kommer fortsätta att utveckla plattformen för rutthanteringen och automatisera processen, berättar Pontus.

– Det har verkligen varit intressant att följa den här innovationssprinten. Det är inom ett område som är viktigt och där stora förbättringar kan göras med hjälp av den här typen av nya tekniska lösningar. Den här sprinten visar också på hur viktigt det är att göra prototyper som kan testas för att förstå vilka utmaningar och behov som finns kopplat till sin produkt eller tjänst och vilka förändringar man behöver göra i ett nästa steg, avslutar Lars Oscarsson, innovationsledare på Bron Innovation.


Digital Innovationshub Västernorrland

Innovationssprintar är ett av de verktyg som Bron erbjuder genom projektet Digital Innovationshub Västernorrland, där målet är att fler nya digitala innovativa tjänster ska utvecklas. En innovationssprint är en strukturerad och effektiv problemlösningsmetod som tar projekt framåt på kort tid. Detta genom att tillsammans med olika kompetenser forma problemet, generera idéer och hitta lösningar på det.

Projektet finansieras av bland annat Region Västernorrland och Europeiska regionala utvecklingsfonden.

Föregående
Föregående

Kraftsamling för att möta näringslivets IT-behov

Nästa
Nästa

Friskare vatten i Selångersån genom sensorteknik