Ampano Technologies nytt medlemsföretag i Bron

Tomas Rick, grundare av Ampano Technologies.

Vi välkomnar Ampano Technologies som nytt medlemsföretag i Brons nätverk! Företaget levererar tillsammans med SVA System mjukvara, tjänster och produkter mot säkerhetsbranschen i synnerhet. Genom en öppen integrationsplattform effektiveras kontroll och bevakning av till exempel brandlarm, inbrottslarm och passersystem. Vi har intervjuat Tomas Rick som är grundare av företaget.

Kan du berätta om dig och om Ampano Technologies?

Jag heter Tomas Rick och är 37 år gammal, jag bor med min familj i en villa i Matfors. Jag är tekniktokig som pysslar med allt ifrån NFT, AI genererad konst, hemautomation, meditation, kondition, styrketräning samt att umgås med mina barn. Jag började min yrkeskarriär på min pappas teknikinriktade firma där jag fick med mig några grundstenar som än idag genomsyrar allt jag gör. 2007 fick jag tjänsten som produktionsansvarig på en firma som levererar tekniska produkter för slipteknologi där jag stannade till hösten 2010 då jag fick frågan av en bekant om jag kunde tänka mig driva en firma som skulle sälja en integrationsplattform för säkerhetsbranschen. Jag hoppade på det erbjudandet och var med från start och byggde upp firman, något jag 11 år senare fortfarande gör.

Ampano Technologies startades hösten 2020 och levererar tillsammans med företaget SVA System mjukvara, tjänster och produkter i allmänhet och mot säkerhetsbranschen i synnerhet. Med plattformen digitaliserar och integrerar vi olika fabrikat och teknologier till en grafisk visuell plattform för övervakning och kontroll. Vi plockar in data från alla sorters tekniker från brandlarm, passersystem, inbrottslarm, cctv och automationsprocesser. Detta innebär att kunden har full kontroll på all elektronisk säkerhet och kan i realtid följa händelseförlopp grafiskt och visuellt genom kartvyer. Detta gör att insatstiden vid till exempel en brand kortas ned oerhört mycket då man kan se vart branden brutit ut. Vi levererar idag våra lösningar till bland annat Securitas, regioner, kommuner, sjukhus, mässor, industrier som Fortum, Boliden Mining, Ikea, stora Amerikanska datahallar, hotell, kriminalvården och många fler.

Varför valde ni att bli medlem i Bron?

Vi ville bli medlem i Bron för den potentiella samverkan inom it. Jag tror stenhårt på teknik inom vår region, Good Tech Region, och att det är tillsammans som vi kan skapa grymma tjänster.

Om du får göra en digital spaning 5 år framåt i tiden, var tror du att vi är då?

Inom närtid kommer vi se allt fler molntjänstleverantörer sprida sig inom de flesta affärssegmenten. Det kommer komma fler och fler användbara AI-modeller som kommer till nytta även för vanliga konsumenter. Inom min bransch ser vi allt fler leverantörer som tar steget mot moln- och maskininlärningsprocesser i sina affärsmodeller och system. Förhoppningsvis har samhället och tech-jättarna börjat anpassas till tjänster med fokus på integritet.

På längre sikt ser jag ett fokus på individen där personen och dess digitala profil räknas som en och samma enhet. En framtid där valutan gått över till en mogen kryptovaluta och internet blivit decentraliserat. Istället för ett fåtal stora aktörer har vi byggt upp mindre AI-drivna nätkluster med fokus på individ, säkerhet och redundans. Ett hemmakluster, närområdeskluster, regionskluster, omvärldskluster som alla fungerar autonomt där handel, service och tjänster drivs lokalt utan behov av centraliserade tjänster. Med 6G skulle denna struktur kunna byggas upp och vi flyttar lagring och processkraft närmre individen. För att kunna hamna där behöver vi kunna förstå hur AI modeller fungerar inuti den svarta boxen. Vi måste utgå från individ, redundans och säkerhet samt ta fram ett regelverk kring kryptovaluta anpassat för lokalhandel samt ett klimatneutralt sätt att driva samtliga kluster.

Slutligen, vad betyder Good Tech för dig?

Good Tech för mig betyder en drivkraft att skapa tjänster och applikationer med fokus på individ, integritet, öppenhet och att det ska vara klimatneutralt.

Föregående
Föregående

Nya möjligheter för digital infrastruktur med plattformen diwise

Nästa
Nästa

Vi hälsar Specialpedagogiska skolmyndigheten välkommen som nytt medlemsföretag