Västernorrland tar initiativ till en digital innovationsplattform för Sverige

Liza-Maria Norlin, processledare GovTech på Bron Innovation och Louise Callenberg, affärs- och strategichef för PublicInsight.

Nu tas ett första och samlat grepp för att skapa en nationell digital innovationsplattform för offentlig och privat sektor. I dagarna påbörjas en förstudie kring en platsoberoende plattform som ska underlätta samverkan och driva förändring och utveckling. 

Digitala tjänster som kan bidra till välfärdens utveckling är en viktig samhällsfråga. För att lyckas accelerera utvecklingen finns ett tydligt identifierat behov av en integrerad, säker och stabil digital innovationsplattform för att sänka tröskeln för innovation och utveckling. 

Den 30:e september 2020, då Nationella innovationsrådet och Stefan Löfven besökte Västernorrland, enades flera aktörer om att det finns ett starkt behov av en digital innovationsplattform i Sverige. Västernorrland beslutade sig för att ta initiativet till att detta ska bli verklighet. Resultatet är nu den första svenska förstudien för en sådan plattform.  

Förstudien ska bidra till att synliggöra behoven mellan det publika och privata, identifiera vilka förmågor en plattform behöver ha, samt lägga grunden till att en pilotversion ska utvecklas och testas i Västernorrland, där GovTech utgör ett strategiskt innovationsområde. 

Förstudien leds av Bron Innovation, Västernorrlands digitala Innovationshub och ett IT-kluster med engagemang från kommuner, region, nationella myndigheter, akademi och privata näringslivet. 

- En fungerande innovationsplattform kommer spela en viktig roll för att underlätta samhandling och samutveckling av nya och mer tillgängliga tjänster för såväl privatpersoner som företag. Det skapar samhällsvärde och bidrar till Sveriges tillväxt, säger Liza-Maria Norlin, processledare för GovTech hos Bron Innovation

För uppdraget har tjänsteföretagetPublicInsight anlitats. PublicInsight har mångårig erfarenhet av att hjälpa aktörer på den offentliga marknaden att hitta möjliga affärer och arbetar aktivt med att göra den offentliga marknaden tillgänglig och effektivare. 

- Vi vet att behovet finns, men förmågan att ta tillvara på innovationskraften saknas i många organisationer. Det behövs infrastruktur som stödjer det. Förstudien lägger grunden för den möjligheten och syftar också till att belysa hur innovationskraften ska göras mer tillgänglig. Idag finns ett glapp mellan näringslivet och offentlig sektor som en innovationsplattform kan brygga över, säger Louise Callenberg, affärs- och strategichef för PublicInsight.

En ambition med förstudien är att den ska leda fram till att en pilot av plattformen tas fram i Västernorrland. 

- Den förmånliga mixen av digitalt framåtlutad offentlig sektor tillsammans med ett privat näringsliv som utvecklar och levererar digitala tjänster gör att Västernorrland har mycket goda förutsättningar att utgöra testbädd för en pilot, säger Lars Persson Skandevall, VD för Bron Innovation.

Förstudien pågår under våren 2021 och avslutas i juni. Projektet finansieras med medel från Europeiska Regionala utvecklingsfonden

Följ arbetet med förstudien på Clubhouse!

Liza-Maria Norlin och Louise Callenberg kommer sända pulsmöten för projektet två gånger i veckan på Clubhouse. Lyssna in på tisdagar och torsdagar kl. 8.20-8.35: https://www.joinclubhouse.com/event/mWJV9KQB

Kontakt

Liza-Maria Norlin
Processledare GovTech
070-394 16 13 
liza-maria.norlin@broninnovation.se

Föregående
Föregående

Vi välkomnar Holmen som nytt medlemsföretag i Brons nätverk

Nästa
Nästa

Ånge och Örnsköldsvik visar vägen för smartare snöröjning