Fog Computing – komplettera molnets alla fördelar

Ett spännande företag som är på framfart är Crosser Technologies, företaget som ligger bakom produkten Crosser Fog Computing Server, en mjukvara som skapar en effektiviserad kommunikation mellan sakerna som producerar data och det stora molnet.

Bron Innovation
Crosser Profile IMG-01

Bron Innovation träffade Crosser Technologies marknadsspecialist Johan Jonzon för att få en övergripande blick av Crosser Technologies historia och höra mer om deras spännande produkt Fog Computing Server.


Om du tänker dig en självstyrande bil som åker efter en väg fungerar det så att bilen kommunicerar med någon form av molntjänst långt bort. Bilen får data om t.ex. hur den ska navigera på vägen. Ibland händer oväntade saker nära bilen, kanske att ett barn springer ut som gör att bilen måste reagera snabbt och då är det inte hållbart att bilen ska få beslutet om att bromsa av en tjänst som ligger 1 sekund bort. Det beslutet måste tas i bilen, och då kan man säga att vi är en lokal server som kan hjälpa till att ta sådana kritiska beslut.


Johan berättar att den självstyrande bilen frågar deras tjänst vad den ska göra, eftersom ett litet barn har sprungit ut framför bilen. Deras tjänst kan då svara extremt snabbt att bilen ska stanna. Under samma process går det också att få ut mer information.


Samtidigt som vi tar det beslutet skickar vi information till molnet om att ett barn sprang ut framför bilen och vi bad bilen stanna, när vi bad den stanna hände dom här sakerna. Det kanske var så att bromssträckan blev 30 cm längre för det var isigt ute. Informationen som skickas upp i molnet processar och kan då komma fram till att bilen kanske inte bara ska bromsa utan kanske ska svänga lite åt vänster. Och så skickar den tillbaka den datan till oss och nästa gång ett barn springer ut så är bilen smartare, förklarar Johan Jonzon. 


Exemplet innan är ett sätt att förstå hur fog computing fungerar i praktiken. Crosser Technologies arbetar inte med självstyrande bilar, utan med själva kommunikationen.


Vi är vad man brukar kalla en ”real time data streaming server” – det vill säga att vi transporterar data men sen vad det är för typ av data, vad datan gör eller vart det ska det är inte våran business, vi knuffar den bara åt olika håll, säger Johan Jonzon.


Crosser bygger på ett tidigare projekt som Ulf Björklund utvecklat sedan 2009. Projektet, XSockets.NET, har laddats ned av fler än 60 000 utvecklare världen över. 2015 beslöt sig Uffe Björklund för att göra en omstart och ta in Johan Jonzon, tidigare anställd på Åkroken bussines inkubator, och som varit rådgivare för bolaget, tillsammans med Martin Thuman tidigare operativ chef för Doer, som delägare i bolaget.


Förutom nya delägare har bolaget rekryterat en marknadsassistent, en teknisk rådgivare och specialist från Storbritannien. Vi har rekryterat en person som ska driva vårt säljkontor i USA och sen så håller vi på att titta på en lösning med en kille i Australien, med ungefär likande upplägg.


Gällande rekryteringsfronten söker Crosser Technologies just nu efter två seniora utvecklare med bred kompetens och med erfarenhet inom Tillverkande industri. Crosser Technologies har sitt huvudkontor i Sundsvall och menar på att det finns både för- och nackdelar med att sitta just här.


Det finns både för- och nackdelar med att utveckla affärer från Västernorrland. Den lilla staden ger ett ”exotiskt” intryck, både från Stockholm och övriga världen. Det är lite billigare med personal och kontor samt en trevlig atmosfär mellan bolagen i branschen. Men, det är långt till Stockholm och övriga världen. Både bildligt och bokstavligt talat. Det tar tid att resa och det är en väldigt stor skillnad i affärskultur. Det går mycket fortare där ute.


Crosser Technologies är ett företag som är inne i en spännande expanderingsfas, som har hela världen som sitt arbetsmarknadsfält med många utländska kunder och medarbetare. För att veta mer om Crosser Technologies och deras produkt läs här!


 


Landstinget VästernorrlandEuropeiska unionen